T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ATAŞEHİR - Ataşehir Emlak Konut Ortaokulu

EKO OKUL - SIFIR ATIK PROJESİ

 

Okulumuzda 2018 – 2019 öğretim yılından itibaren EKO-OKUL SIFIR ATIK PROJESİ uygulanacaktır. Projenin ana hedefi çevreci öğrenciler yetiştirmektir. Proje detayları için aşağıdaki bilgileri inceleyiniz.

 

 

EKO-OKUL

SIFIR ATIK PROJESİ

 

EKO-OKUL

Eko-Okullar Programı okullarda çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır.

Eko-Okullar Programı 2017-2018 eğitim-öğretim yılı itibari ile  27'sı Avrupa ülkesi olmak üzere toplamda 67  ülkede uygulanmaktadır. Eko-Okullar Programı kapsamında 52.700´den fazla okula, 19 milyon´dan fazla öğrenciye ve 2 milyon öğretmene ulaşılmıştır.  Üye ülkeler ve iletişim bilgileri için http://www.ecoschools.global/national-offices/ linkini ziyaret ediniz.  

Eko-Okullar Programı'nın uluslararası koordinasyonunu Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı yürütmektedir.

 

http://www.ekookullar.org.tr

 

EKO OKULLAR BROŞÜRÜ

 

SIFIR ATIK

"Sıfır Atık", israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.

İsrafın önlenmesi, doğal kaynaklarımızın daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla sıfır atık prensibiyle yola çıkılmıştır. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda hem de Cumhurbaşkanlığı Külliye 'sinde uygulamaya geçilmiş olup uygulamanın tüm Türkiye'ye yayılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çalışmalara başlanmıştır.

İstanbul ilinde ilk pilot uygulama Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteğiyle Ataşehir Emlak Konut Ortaokulunda gerçekleştirilecektir.

 

http://sifiratik.gov.tr/

 

SIFIR ATIK KİTAPÇIĞI

 

OKULUMUZDAKİ PROJENİN ANA HEDEFİ

Çevreci öğrenciler yetiştirmek.

 

PROJENİN HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN YAPILAN PLANLAMA VE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Yaz döneminde okul yönetimi ve veli temsilcileri olarak EKO'da çevreci bireyler yetiştirme konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Dünya ülkelerindeki çevreci öğrenci yetiştirme, okullarda geri dönüşüm uygulamalarıyla ilgili saha araştırması yapıldı.

Eylül semineri döneminde velimiz Prof.Dr. Eyüp AKARYILDIZ tarafından öğretmenlerimize yönelik küresel ısınma, entropi, geri dönüşüm, sıfır atık konularını kapsayan etkileyici bir söyleşi düzenlendi.

Okulun stratejik planında yer alan misyonuna çevreci bireyler yetiştirmek amacı eklendi.

Öğretmenler kurulunda çevreci öğrenciler yetiştirmek, Eko-okul ve sıfır atık projeleri bu yılki ana temamız olarak belirlendi.

Uluslararası Eko-Okullar programına başvuruda bulunuldu.

Sene başı zümre toplantılarında her dersin müfredatına çevreci bireyler yetiştirme ile ilgili konuların eklenmesine karar verildi.

Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz bilim fuarının ana teması çevre bilinci, sıfır atık, Eko-Okul olarak belirlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Sıfır Atık Projesi'ne pilot uygulama olarak dahil olma isteği Bakanlık ve il düzeyindeki yetkililerle paylaşıldı.

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri okulumuzu ziyaret etti, saha incelemesi yapıldı, sıfır atık ile ilgili idaremize sunum yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Daire Başkanlığı yetkilileri okulumuzu ziyaret etti, detaylı saha incelemesi yapıldı. Öğretmenlerimiz, okul, kantin, yemekhane ve tüm alanlarda çalışan paydaşlarımız sıfır atık konusunda eğitim aldı.

 

PROJENİN UYGULAMA AŞAMASINDA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Öğrenci eğitimleri ve veli bilgilendirmeleri yapılacaktır.

Ders içerikleri ve projelerimizde çevre konulu etkinlikler bu yılki ana temamız olacaktır.

Öğrencilerimizde çevre bilincini artırma ve uygulamalarda en üst düzeyde öğrenci katılımı sağlamak için her sınıf/şubeden bir temsilcinin belirleneceği Eko-tim isimli çevreci öğrenci örgütü kurulacaktır. Bu öğrenciler okul kıyafeti yerine çevre temalı olarak tasarlanan kıyafetleri giyecektir.  

Okulun tüm yaşam alanlarına sıfır atık projesi altyapısı kurulacaktır.

Uygulamaya başlanacak ve atık envanteri oluşturulacaktır.

Okul bahçesine geçici atık depolama alanı kurulacaktır.

Lisanlı atık toplama merkeziyle anlaşma yapılacak ve belirli periyotlarla geçici atık depolama alanındaki atıklar geri dönüşüm tesislerine ulaştırılacaktır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile sıkı bir iletişim ağı kurulacaktır.

Tüm bu süreçlerin yönetiminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Eko-okullar Ulusal Koordinasyonundan destek sağlanacak ve uygulama süreci raporlanarak ilgili mercilere sunulacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.10.2018 - Güncelleme: 14.01.2023 23:06 - Görüntülenme: 3710
  Beğen | 8  kişi beğendi